What Americans Don't Know About Science

On a recent survey, just 74 percent of Americans said that the Earth revolves around the sun.
A rendering of the solar system. Note the sun in the center and the planets revolving around it. (NASA)

Every two years, the National Science Foundation releases a report on the state of science in the U.S. and around the world. It includes survey data for how Americans answer basic scientific questions such as "Does the Earth go around the Sun, or does the Sun go around the Earth?" and "True or false: electrons are smaller than atoms." The results of the most recent survey, conducted in 2012 with more than 2,200 adults, have just been released.

Here's a list of the questions in the survey, along with their correct answers. Below each question, you'll see a graph showing the percentage of Americans who gave the correct answer, along with the percentage of people in other regions who answered correctly when asked similar questions.

As you'll see, in the words of the report, "many Americans provide multiple incorrect answers to basic questions about scientific facts." Then again, "residents of other countries, including highly developed ones, appear to perform no better."

1. The center of the earth is very hot

Correct answer: True

2. The continents have been moving their location for millions of years and will continue to move

Correct answer: True

3. Does the Earth go around the Sun, or does the Sun go around the Earth?

Correct answer: Earth around Sun

4. All radioactivity is man-made

Correct answer: False

5. Electrons are smaller than atoms

Correct answer: True

6. Lasers work by focusing sound waves

Correct answer: False

7. The universe began with a huge explosion

Correct answer: True

8. It is the father’s gene that decides whether the baby is a boy or a girl

Correct answer: True

9. Antibiotics kill viruses as well as bacteria

Correct answer: False

10. Human beings, as we know them today, developed from earlier species of animals

Correct answer: True

A few notes on the survey results. The first is obvious: The survey was a set of short, factual questions that can't possibly provide a comprehensive picture of a country's scientific literacy. Therefore, as the report says, "generalizations about Americans’ knowledge of  science should be made cautiously."

That said, we can pull out a few observations. One is that Americans' performance on these surveys hasn't changed much over the past two decades. Since 1992, the average number of questions that Americans have answered correctly on a nine-question survey has ranged from 5.4 to 5.8. With American policy-makers trying to encourage better science and technology education in schools, we'll see if these numbers start to improve in the years ahead.

Another is that there is a gender gap in the survey results. Men tend to score higher on the survey, answering on average 70 percent of factual knowledge questions correctly, compared with 60 percent for women. The gap, though, depends on which type of science the questions are addressing: Men score higher on questions about physical science, while women score just as high as men on questions about biological science.

Finally, the report shows us that for at least some of the questions, Americans may be answering not based on knowledge, but on belief. As shown above, only 48 percent of Americans responded "true" to the statement "Human beings, as we know them today, developed from earlier species of animals." But if the question was reframed slightly, far more people responded with "true." Given the statement "according to the theory of evolution, human beings, as we know them today, developed from earlier species of animals," 72 percent answered "true." (Emphasis mine.) A similar pattern happens with the Big Bang question. When the statement is simply "The universe began with a huge explosion," 39 percent responded "true." When it is "according to astronomers, the universe began with a huge explosion," 60 percent said "true." This seems to indicate that many Americans are familiar with the theories of evolution and the Big Bang; they simply don't believe they're true.

Presented by

Eleanor Barkhorn is a former senior editor at The Atlantic.

Saving the Bees

Honeybees contribute more than $15 billion to the U.S. economy. A short documentary considers how desperate beekeepers are trying to keep their hives alive.

Join the Discussion

After you comment, click Post. If you’re not already logged in you will be asked to log in or register.

blog comments powered by Disqus

Video

How to Cook Spaghetti Squash (and Why)

Cooking for yourself is one of the surest ways to eat well.

Video

Before Tinder, a Tree

Looking for your soulmate? Write a letter to the "Bridegroom's Oak" in Germany.

Video

The Health Benefits of Going Outside

People spend too much time indoors. One solution: ecotherapy.

Video

Where High Tech Meets the 1950s

Why did Green Bank, West Virginia, ban wireless signals? For science.

Video

Yes, Quidditch Is Real

How J.K. Rowling's magical sport spread from Hogwarts to college campuses

Video

Would You Live in a Treehouse?

A treehouse can be an ideal office space, vacation rental, and way of reconnecting with your youth.

More in

Just In